torsdag 24. februar 2011

Mississippi

Barnepiken
Kathryn Stockett
Cappelen Damm 2010
Lydbok: 17 t 42 min
Lest av Birgitte V. Svendsen, Ingrid Vollan og Cathrin Gram






Mississippi er i dag en av de fattigeste delstatene i USA, med høy arbeidsledighet og stor andel innbyggere under fattigdomsgrensa. Fortsatt forbindes Mississippi med bomullsplantasjer, slaveri, raseskillet og Ku Klux Klan- ikke akkurat hyggelige assosiasjoner. Mange husker sikkert filmen "Mississippi Burning" fra1988, hvor handlinga utspiller seg samme sted og samme tid som handlinga i "Barnepiken".


Barnepiken er Stockets debutroman, hun er selv fra Mississippi, der hun vokste opp i en hvit familie med svart hushjelp. Hun har dermed egenerfaring med den sida av saken.
Handlinga er lagt til begynnelsen av 1960-tallet, en periode med store omveltninger; borgerrettighetskampen er i gang, Martin Luther King er det store sammtaleemnet, hippiebevegelsen blomstrer, president Kennedy blir drept osv. osv... Skeeter er en av fortellerstemmene i boka, 22 år gammel, hvit, ferdig utdannet, med en drøm om å bli journalist eller forfatter. Hun klarer å overtale Aibileen som er hushjelp hos en av hennes venninner, til å fortelle sin historie om hvordan livet hennes er som svart hushjelp. Etterhvert blir flere hushjelper med på prosjektet. Alle fortellignene blir anonymisert, for det er absolutt ikke ufarlig å legge seg ut med det hvite herrefolket. Vi får høre om menneskenes grusomste egenskaper; uærlighet, ondskap, hevngjerrighet, kynisme, maktmisbruk, voldelighet og manipulering, men også om de beste sidene ved menneskene; vennskap, godhet, viljen til å stå opp for, støtte  og hjelpe hverandre.
Dette høres forferdelig klissete ut, men det er det virkelig ikke! Den er drivende god, uforutsigbar, rørende og original. Det faktum at dette bare er femti år sida, og ikke hundre og femti, er tankevekkende og gir meg litt følelsen av at dette har vi ikke lov til å glemme!
Anbefales!

Knirk har anmeldt boka skikkelig HER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hva synes du? Enig? Vet ikke helt? Legg gjerne igjen en kommentar ☺